Robiłam drugi raz to pyszne ciasto. Przepis jest bardzo prosty, zwykły kruchy spód, taki sam jak na szarlotkę i masa kajmakowa, posypana płatkami migdałowymi..
Składniki
- 1 i 1/2 szklanki maki
- 2 jaja
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 kostki masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- pól opakowania cukru wanilinowego
- 1 puszka mleka skondensowanego słodkiego
- 100 g płatków migdałowych
Wykonanie
Ilość przygotowanych składników wystarcza na średnią wielkości okrągłą foremkę. Mleko skondensowane, gotowałam 2 godziny. Wyrobiłam ciasto, zawinęłam je w folię i włożyłam do lodówki na 30 minut. Następnie piekłam ok. 45minut w 180 st. Powstałą po ugotowaniu mleka zimną masą kajmakową(zużyłam tylko połowę puszki) wysmarowałam wystygnięty spód i posypałam całe ciasto płatkami migdałowymi.
opracowała Edyta
Kochana - Wygląda przepysznie! Musze spróbować takiej wersji! Ja polecam mazurka, który jest podstawą u mojej mamy. Kruchy spód posypać suszonymi owocami, morele, śliwki, rodzynki i rozdrobnionymi orzechami i migdałami a wszystko zalać gorzką czekoladą! Popijać koniecznie colą albo kawą - daje super efekt smakowy! Mmmmm.... Pozdrawiam, Misiak! :*
OdpowiedzUsuńna pewno wypróbuję:)
Usuń