Bardzo często gotujemy coś z włoskiej kuchni..Uwielbiam carbonarę - najlepsza w naszej ulubionej restauracji Fret@Porter w Warszawie;)Bruschetty nigdy nie jadłam i chciałam spróbować, choć składniki są takie same co do hiszpańskiego Pa amb tomàquet(przepis na naszym blogu)to smak dla mnie nieco inny, równie pyszny..
Carbonara
Carbonara
Składniki (porcja dla 4 osób)
- 200 g makaronu spaghetti
- 200 g Śmietany słodkiej 30 %(oryginalny, włoski przepis jest bez śmietany)
- 4 żółtka
- sól, pieprz
- 15 g sera żółtego(tradycyjnie powinien być parmezan - my dodałyśmy goudę)
- 300 g wędzonego boczku
- bazylia do posypania
Boczek kroimy w małą kostkę i podsmażamy bez tłuszczu na patelni. Żółtka łączymy ze startym na małych oczkach tarki serem, śmietaną i doprawiamy dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu i solą. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Gorący makaron dodajemy do przyrumienionego boczku, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy sos ze śmietany, sera i żółtek, energicznie mieszamy na minimalnym ogniu, doprawiamy do smaku. Trzeba uważać aby żółtka mocno się nie ścięły. Gotową porcję można posypać bazylią.
Bruschetta inspiracja
Składniki
1 Ciabatta(może być również zwykła bagietka)
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól i pieprz
świeża bazylia(my dałyśmy suszoną)
1 pomidor
Parmezan(my nie dodałyśmy)
Wykonanie
Pomidory należy spażyć i obrać ze skóry, następnie usunąć nasiona, pokroić w kostkę, w miseczce mieszamy pomidory z bazylią. Doprawiamy przyprawami i podsmażamy chwilę na oliwie z oliwek. Ciabattę kroimy w grubsze kromki, nacieramy oliwą i czosnkiem a następnie zapiekamy w piekarniku aż się zrumienią. Pomidory wykładamy na podpieczone kromiki. Można na wierzch posypać serem.
opracowała Edyta
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu.
Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz komentarz :)