sobota, 23 marca 2013

Od kuchni..Dzień włoski

Bardzo często gotujemy coś z włoskiej kuchni..Uwielbiam carbonarę - najlepsza w naszej ulubionej restauracji  Fret@Porter w Warszawie;)Bruschetty nigdy nie jadłam i chciałam spróbować, choć składniki są takie same co do hiszpańskiego Pa amb tomàquet(przepis na naszym blogu)to smak dla mnie nieco inny, równie pyszny..

  Carbonara

Składniki (porcja dla 4 osób)


  • 200 g makaronu spaghetti
  • 200 g Śmietany słodkiej 30 %(oryginalny, włoski przepis jest bez śmietany)
  • 4 żółtka
  • sól, pieprz
  • 15 g sera żółtego(tradycyjnie powinien być parmezan - my dodałyśmy goudę)
  • 300 g wędzonego boczku
  • bazylia do posypania

Boczek kroimy w małą kostkę i podsmażamy bez tłuszczu na patelni. Żółtka łączymy ze startym na małych oczkach tarki serem, śmietaną i doprawiamy dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu i solą. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Gorący makaron dodajemy do przyrumienionego boczku, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy sos ze śmietany, sera i żółtek, energicznie mieszamy na minimalnym ogniu, doprawiamy do smaku. Trzeba uważać aby żółtka mocno się nie ścięły. Gotową porcję można posypać bazylią.


Bruschetta inspiracja

Składniki

1 Ciabatta(może być również zwykła bagietka)
 2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól i pieprz
świeża bazylia(my dałyśmy suszoną)
1 pomidor
Parmezan(my nie dodałyśmy)

Wykonanie

Pomidory należy spażyć i obrać ze skóry, następnie usunąć nasiona, pokroić w kostkę, w miseczce mieszamy pomidory z bazylią. Doprawiamy przyprawami i podsmażamy chwilę na oliwie z oliwek. Ciabattę kroimy w grubsze kromki, nacieramy oliwą i czosnkiem a następnie zapiekamy w piekarniku aż się zrumienią. Pomidory wykładamy na podpieczone kromiki. Można na wierzch posypać serem. 


 
opracowała Edyta


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na naszym blogu.
Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...