Dziś u mnie był dzień hiszpański..Wspominałam wakacje na Majorce, nie obeszło się również bez kuchni hiszpańskiej. W dzisiejszym menu serwowałam tapas - przekąski: tortilla de patatas - omlet z ziemniakami, pa amb tomaquet - bagietka z pomidorami i oczywiście sangria, poniżej prezentuję przepisy.
Tortilla de patatas - porcja dla 3 osób
Składniki:
- 5 średnich ziemniaków
- 3 jaja
- sól
- pieprz(do smaku)
- olej do smażenia
- mleko(opcjonalnie)
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki, podsmażamy oprószone lekko solą na oleju.
W osobnym naczyniu rozbijamy jaja dodajmy sól i pieprz, następnie dodajemy usmażone ziemniaki. Wylewamy ziemniaki z jajkami na patelnię i podsmażamy, z dwóch stron na złoty kolor(najlepiej odwrócić torillę na drugą stronę z pomocą talerza).
Pa amb tomaquet
Składniki:
- Bagietka lub chleb
- oliwa z oliwek
- czosnek
- świeża lub suszona bazylia
- pomidor(najlepiej dojrzały)
Wykonanie:
Bagietkę lub chleb kroimy, rumienimy w tosterze. Na grzankę wyciskamy czosnek i rozsmarowujemy, następnie polewamy oliwą, przecinamy pomidora na pół i rozsmarowujemy go na grzance, posypujemy bazylią. Grzanki najlepiej smakują z zielonymi oliwkami które można podać osobno, polane oliwą z oliwek.
Sangria
Składniki:
- 1l wina Sangria
- pomarańcza
- lód
- sok pomarańczowy lub woda(my nie dodałyśmy)
- cukier(jeżeli smak jest cierpki)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i podajemy w wysokich lampkach do wina.
Przyjemne popołudnie ze wspomnieniami..
opracowała Edyta
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu.
Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz komentarz :)