poniedziałek, 4 marca 2013

Od kuchni..Dzień hiszpański..

28.02.13

Dziś był u nas dzień hiszpański..Wspominałyśmy nasze wakacje na Majorce, nie obeszło się również bez kuchni hiszpańskiej. W dzisiejszym menu serwowałyśmy tapas - przekąski: tortilla de patatas - omlet z ziemniakami, pa amb tomaquet - bagietka z pomidorami i oczywiście sangria, poniżej prezentujemy przepisy.

Tortilla de patatas - porcja dla 3 osób




Składniki:

  • 5 średnich ziemniaków
  • 3 jaja
  • sól
  • pieprz(do smaku)
  • olej do smażenia
  • mleko(opcjonalnie)

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki, podsmażamy oprószone lekko solą na oleju.
W osobnym naczyniu rozbijamy jaja dodajmy sól i pieprz, następnie dodajemy usmażone ziemniaki. Wylewamy ziemniaki z jajkami na patelnię i podsmażamy, z dwóch stron na złoty kolor(najlepiej odwrócić torillę na drugą stronę z pomocą talerza).





Pa amb tomaquet

Składniki:

  • Bagietka lub chleb
  • oliwa z oliwek
  • czosnek
  • świeża lub suszona bazylia
  • pomidor(najlepiej dojrzały)

Wykonanie:

Bagietkę lub chleb kroimy, rumienimy w tosterze. Na grzankę wyciskamy czosnek i rozsmarowujemy, następnie polewamy oliwą, przecinamy pomidora na pół i rozsmarowujemy go na grzance, posypujemy bazylią. Grzanki najlepiej smakują z zielonymi oliwkami które można podać osobno, polane oliwą z oliwek.



Sangria

Składniki:

  • 1l wina Sangria
  • pomarańcza
  • lód
  • sok pomarańczowy lub woda(my nie dodałyśmy)
  • cukier(jeżeli smak jest cierpki)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i podajemy w wysokich lampkach do wina.




Przyjemne popołudnie ze wspomnieniami..
 


opracowała Edyta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na naszym blogu.
Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...