Kolejne danie dla osób dbających o linię. Tak przyprawiona ryba jest bardzo aromatyczna i smaczna. Osobiście wolę rybę smażoną, ale taka pieczona w piekarniku jest zdrowsza.. Można ją przyrządzić na obiad z ziemniakami i surówką lub samą surówką. Inspirację zaczerpnęłam z Vitalii.
Składniki
Składniki
- 1 Filet z morszczuka
- 1 cytryna
- oliwa z oliwek
- tymianek
- sól i pieprz
- 2 ząbki czosnku
Wykonanie
Filet myjemy i osuszamy. Z połowy cytryny wyciskamy sok i łączymy go z wyciśniętym czosnkiem, następnie nacieramy rybę sokiem, tymiankiem i przyprawami, wkładamy do lodówki na 30 minut. Naczynie żaroodporne skrapiamy oliwą, drugą połówkę cytryny obieramy ze skóry i kroimy w plastry, które układamy na spód naczynia, następnie wykładamy rybę, kolejna warstwa z cytryn i na koniec polewamy odrobiną oliwy. Całość pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni.
opracowała Edyta
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu.
Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz komentarz :)