Upiekłam zdrowe muffiny pełnoziarniste. Zamiast cukru dodałam fruktozę. W smaku są całkiem niezłe, dobra alternatywa dla wszystkich, którzy zwracają uwagę na produkty dietetyczne i z niskim indeksem glikemicznym. Najlepiej smakowały mi ze zdrową konfiturą morelową. Przepis zaczerpnęłam z książki "Montignac dla kobiet", - nowa książka z przepisami w mojej kolekcji, którą opiszę w następnych postach na blogu. Muffinki będą idealną przekąską w sylwestrowy wieczór, zostaną dodane do akcji "sylwestrowe przekąski" na Durszlaku.
Składniki
- 300 g maki pełnoziarnistej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 70 g fruktozy
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej(ja dałam proszek do pieczenia)
- 150 ml mleka
- 100 ml chudej śmietany(ja dałam jogurt naturalny)
- 2 jaja
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wykonanie
Suche składniki wymieszałam razem, mokre razem. Wszystko połączyłam w całość ręcznie. Do foremek wyłożonych papilotkami wlałam ciasto i piekłam muffiny 45 min. w temp. 170 st.
Opracowała Edyta
Wyglądają smakowicie, fajna alternatywa dla zwykłych, mniej zdrowych muffinek :)
OdpowiedzUsuńMmm, wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuń