Byłam bardzo głodna, a zrobienie takich pysznych placuszków jest trochę pracochłonne. kiedy już mogłam je zjeść, okazało się że było warto, bo placki były wyśmienite. Koleżanka uświadomiła mi, że takie placki jadła jak była małą dziewczynką:)Mimo że robi się je praktycznie tak samo jak zwykłe placki ziemniaczane, dla mnie mają inny smak.
Składniki
- 1/2 kg ziemniaków
- łyżek mąki
- 1 jajo
- 1 cebula
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek do smażenia
Wykonanie
Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie, po ugotowaniu wystudziłam, przepuściłam przez prasę do ziemniaków. Następnie do masy z ziemniaków dodałam jajo, mąkę, startą cebulę i przyprawy, wszystko razem wymieszałam. Uformowałam placki i smażyłam na rozgrzanej oliwie, po usmażeniu placki układałam na ręczniku papierowym.
Opracowała Edyta
Świetny przepis! :) Kiedyś wypróbuję :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPodawane z kwaśną śmietaną, om nom nom nom
OdpowiedzUsuń