Uwielbiam sajgonki, mam już wypróbowany sposób jak je robić żeby wyszły smaczne. Przepis na nie znalazłam w mojej ulubionej Odchudzającej książce kucharskiej.
Składniki(dla 3 osób)
1 porcja 260 kcal
1 porcja 260 kcal
- 1 opakowanie papieru ryżowego(najlepszy z firmy tao tao)
- 100 g ryżu długoziarnistego
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- 4 łyżki sosu sojowego
- sól, imbir
- sos do sajgonek(opcjonalnie)
Wykonanie
Ryż ugotowałam w osobnym garnku. W rozdrabniaczu zmieliłam razem cebulę, czosnek i marchewkę. Warzywa wrzuciłam na patelnię i dusiłam na oliwie do miękkości. Następnie do warzyw dodałam ryż, wymieszałam razem i przyprawiłam do smaku sosem sojowym i przyprawami. Papier ryżowy namoczyłam wodą. Na każdy płatek wykładałam porcję warzyw z ryżem, zawijałam i odkładałam na talerz. Po zwinięciu wszystkich spring rollsów, na patelni rozgrzałam olej i smażyłam spring rollsy w głębokim tłuszczu na złoty kolor z każdej strony. Po usmażeniu i przełożyłam je na papierowy ręcznik na talerzu w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu. Spring rollsy przełożyłam na talerzyk i podałam z sosem słodko-pikantnym.
Och nie jadłam, a szkoda, bo wygląda pysznie :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZdrowych, pogodnych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia. Wszystkiego dobrego! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ślicznie, również życzymy wszystkiego najlepszego z okazji Świąt :)
Usuń