Sopa de Canarias..Tej zupy jarzynowej można spróbować na każdej wyspie kanaryjskiej. Często podawana jest w lekko pikantnej wersji z kawałkiem pieczywa.
Składniki
- 2,5 l bulionu z kurczaka
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 2 średnie marchewki
- 1 kukurydza
- 4 ziemniaki
- 1/2 szklanki soczewicy czerwonej
- 1 szklanka wody
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- Natka pietruszki
- 100 g makaronu(mogą być nitki lub penne, ja dodałam literki:))
- Oliwa z oliwek
Przyprawy i zioła
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki carry
- szczypta chili
Wykonanie
Do ugotowanego wcześniej bulionu wrzuciłam warzywa - marchewkę i ziemniaki pokroiłam w pasterki, paprykę w kostkę, kukurydzę przekroiłam na pół, dodałam przyprawy i zioła, cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na oliwie z oliwek, następnie dodałam ją do zupy. W osobnych garnkach ugotowałam makaron i soczewicę, którą wcześniej namoczyłam przez 30 minut w szklance wody. Po 40 minutach dodałam makaron i soczewicę. Zupa cały czas się gotowała na wolnym ogniu, do miękkości wszystkich warzyw. Na końcu dodałam koncentrat pomidorowy i wsypałam natkę pietruszki. Ostatecznie przyprawiłam do smaku.
Opracowała Edyta
Musi być smaczna - zwłaszcza w lekko pikantnym wydaniu :)
OdpowiedzUsuńPolecam, mąż brał dwie dokładki :)
Usuń