Propozycja dla osób na diecie :) robiłam to ciasto już kolejny raz, jest pyszne. Przepis wzięłam z książki "Gotuj i chudnij 2".
Składniki
1 kawałek ciasta 201 kcal
- 50 g masła
- 175 g cukru brązowego
- 2 jaja
- 350 bananów(4 średnie sztuki)
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 75 g posiekanych orzechów włoskich + kilka połówek orzechów na wierzch ciasta(to zależy jakiej wielkości jest foremka)
Wykonanie
Masło zmiksowałam razem z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodałam jaja. Banany rozgniotłam i dodałam do masy, następnie dodałam mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę, cały czas miksując wszystko razem na średnich obrotach. Na końcu wsypałam posiekane orzechy i wymieszałam całość. Masę wlałam do podłużnej foremki silikonowej, na wierzch ułożyłam połówki orzechów. Ciasto piekłam 1h i 15 min w temperaturze 180 st.
Opracowała Edyta
uwielbiam ciasto bananowe. z masłem orzechowym najlepsze ;)
OdpowiedzUsuńoo dobry pomysł :)
OdpowiedzUsuńChlebki bananowe to zdecydowanie to, co Tygryski lubią najbardziej ;) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń