Ziemniaczki pieczone..smakują prawie jak z ogniska:) można je zjeść same z sosem lub z surówką i pieczonym udkiem kurczaka, smakują wybornie, na pewno zagoszczą w mojej kuchni na stałe, jako jedno z pyszniejszych dań. Inspirację zaczerpnęłam z Vitalii.
Składniki(porcja dla 1 osoby)
- 3 średnie ziemniaki
Sos czosnkowy
- 125 g serka wiejskiego(można użyć również sera twarogowego z 1 łyżką śmietany 12%)
- 1 łyżka śmietany 12 %
- 1 ząbek czosnku
- sól
Wykonanie
Ziemniaki umyłam i w łupinach zawinęłam w folię aluminiową. piekłam ok. 50 minut w temperaturze 150 st. Następnie zrobiłam sos z serka, śmietany czosnku i soli. Po upieczeniu z ziemniaków wydrążyłam środek(nie za dużo) i wlałam sos do zagłębienia.
opracowała Edyta
idealnie, pieczone ziemniaki to coś, co kocham!
OdpowiedzUsuń