Degustatorów w domu miałam kilku i każdy wyraził inną opinię na temat tych słodkich kulek. Ogólnie trufle wyszyły mocno czekoladowo - kokosowe. Miło jest delektować się ich smakiem, nie uda się zjeść więcej niż dwie sztuki bo są bardzo słodkie. Inspiracja
Składniki
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- 200 g czekolady białej(ja dałam jedną tabliczkę mlecznej i jedną białej)
- 1/2 szklanki płatków kukurydzianych
- 1 i 1/4 szklanki wiórków kokosowych + do obtoczenia
- 2 łyżki likieru kokosowego
- 2 łyżki mleka w proszku(nie dodałam)
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki płatków migdałowych do obtoczenia
Wykonanie
Śmietankę przelałam do garnka, dodałam masło i pokruszoną czekoladę. Podgrzałam na małym ogniu aż powstała gęsta, jednolita masa. Następnie dodałam likier, rozdrobnione w moździerzu płatki i wiórki. Odstawiłam masę do wystygnięcia. Po wystygnięciu wstawiłam masę do lodówki na kilka godzin, aż była na tyle plastyczna, że można było zrobić z niej kulki, które obtoczyłam w wiórkach kokosowych i rozdrobnionych płatkach migdałowych.
Opracowała Edyta
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu.
Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz komentarz :)