środa, 6 maja 2020

Ogórki małosolne




Składniki

  • 12 sztuk ogórków gruntowych
  • 1 litr gorącej, przegotowanej wody
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki gorczycy białej
  • Pęczek kopru
  • 1 główka młodego czosnku
  • 1 korzeń chrzanu

Wykonanie

Ogórki umyć, zalać wodą, pozostawić na 1 godzinę w wodzie. Po tym czasie ogórki wypłukać, odciąć końce, koper umyć, korzeń chrzanu obrać ze skórki obieraczką, pokroić na mniejsze kawałki, czosnek obrać. Do wody wsypać sól, wymieszać do rozpuszczenia. Przygotować słój ze szklaną pokrywką. Na dnie słoja ułożyć kilka gałązek kopru, dodać kilka ząbków czosnku i pół łyżki gorczycy, następnie ułożyć kilka ogórków i dodać kawałki chrzanu i tak aż do zapełnienia słoja, układać warstwowo ogórki i dodawać pozostałe składniki według uznania. Na koniec całość zalać ogórki gorącą wodą z solą. Ogórki są gotowe już na następny dzień. Każdego, następnego dnia ogórki będą bardziej miękkie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu.
Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...