piątek, 24 kwietnia 2020

Bułeczki z serem




Składniki
  • 250 g mąki pszennej typ 650
  • 15 g świeżych drożdży
  • 40 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 40 g masła
Składniki na nadzienie
  • 30 g masła
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 cukier wanilinowy
  • 500 g twarogu
  • 1 białko jajka do posmarowania bułeczek
  • lukier do polania(1/2 szklanki cukru pudru + 3 łyżki wody)

Wykonanie

Z części składników na ciasto zrobić zaczyn - rozkruszyć drożdże do miseczki i posypać je cukrem, 1/4 szklanki mleka podgrzać do temp. 37 st. i zalać  drożdże z cukrem, wymieszać, do płynu dodać 4 łyżki mąki, wymieszać na gładką masę, przykryć ścierką i odstawić na 20 minut. W rondelku roztopić masło, do wyrośniętego zaczynu dodać przesianą mąkę wlać przestudzone masło, wyrobić ciasto, można w maszynie do wyrabiania ciasta. Po wyrobieniu, zrobić z ciasta kulkę, przełożyć do obsypanej mąką miski, nakryć ścierką i pozostawić do wyrośnięcia na 1godzinę. Wyrośnięte ciasto wyrabiać około 5 minut, podzielić na 8 części, uformować kulki, ułożyć na płaskiej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia delikatnie spłaszczyć w środku dnem okrągłej szklanki. Nadzienie: Ser przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zmielić w maszynce, dodać żółtko, cukry, miękkie masło i wymieszać mikserem na gładką masę. Przygotowane nadzienie nakładać na środek bułeczek, spora porcję, można wyciskać przez rękaw cukierniczy, tylką w kształcie gwiazdki. Na koniec bułeczki posmarować roztrzepanym białkiem. Piec około 18 min. w temp. 190 st. Gotowe, wystudzone bułeczki, polać lukrem. Bułeczki, zamiast nadzienia serowego, można również przygotować z porcją ulubionego dżemu - 2 łyżki na każdą bułeczkę.

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu.
Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...