Składniki
- 250 g mąki pszennej typ 650
- 15 g świeżych drożdży
- 40 g cukru
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 40 g masła
Składniki na nadzienie
- 30 g masła
- 6 łyżek cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 cukier wanilinowy
- 500 g twarogu
- 1 białko jajka do posmarowania bułeczek
- lukier do polania(1/2 szklanki cukru pudru + 3 łyżki wody)
Wykonanie
Z części składników na ciasto zrobić zaczyn - rozkruszyć drożdże do miseczki i posypać je cukrem, 1/4 szklanki mleka podgrzać do temp. 37 st. i zalać drożdże z cukrem, wymieszać, do płynu dodać 4 łyżki mąki, wymieszać na gładką masę, przykryć ścierką i odstawić na 20 minut. W rondelku roztopić masło, do wyrośniętego zaczynu dodać przesianą mąkę wlać przestudzone masło, wyrobić ciasto, można w maszynie do wyrabiania ciasta. Po wyrobieniu, zrobić z ciasta kulkę, przełożyć do obsypanej mąką miski, nakryć ścierką i pozostawić do wyrośnięcia na 1godzinę. Wyrośnięte ciasto wyrabiać około 5 minut, podzielić na 8 części, uformować kulki, ułożyć na płaskiej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia delikatnie spłaszczyć w środku dnem okrągłej szklanki. Nadzienie: Ser przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zmielić w maszynce, dodać żółtko, cukry, miękkie masło i wymieszać mikserem na gładką masę. Przygotowane nadzienie nakładać na środek bułeczek, spora porcję, można wyciskać przez rękaw cukierniczy, tylką w kształcie gwiazdki. Na koniec bułeczki posmarować roztrzepanym białkiem. Piec około 18 min. w temp. 190 st. Gotowe, wystudzone bułeczki, polać lukrem. Bułeczki, zamiast nadzienia serowego, można również przygotować z porcją ulubionego dżemu - 2 łyżki na każdą bułeczkę.
IDEALNE BUŁECZKI
OdpowiedzUsuńsmak dzieciństwa :)
Usuń