poniedziałek, 3 lutego 2020

Szaszłyki z kurczakiem i papryką

Przepyszne szaszłyki w marynacie z jogurtu naturalnego. Mięso po upieczeniu jest soczyste i aromatyczne. Inspiracja




Składniki

1 kg piersi z kurczaka
1 papryka czerwona
patyczki do szaszłyków
zioła prowansalskie do smaku

Marynata

1 kubek jogurtu naturalnego
szczypta imbiru
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
sok z połowy cytryny

Przygotowanie

Do miski wlać jogurt z sokiem z cytryny, wsypać przyprawy, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Mięso pokroić w grubą kostkę, dodać do marynaty, pozostawić w lodówce około 2 h. Po tym czasie nabić na patyki naprzemiennie z pokrojoną w kostkę papryką, posypać ziołami prowansalskimi. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub foremce. Piec w temp. 180 st. 15 minut. Podawać z kaszą kuskus lub bulgur.





3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu.
Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...