Przepyszne szaszłyki w marynacie z jogurtu naturalnego. Mięso po upieczeniu jest soczyste i aromatyczne. Inspiracja
Składniki
1 kg piersi z kurczaka
1 papryka czerwona
patyczki do szaszłyków
zioła prowansalskie do smaku
Marynata
1 kubek jogurtu naturalnego
szczypta imbiru
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
sok z połowy cytryny
Przygotowanie
Do miski wlać jogurt z sokiem z cytryny, wsypać przyprawy, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Mięso pokroić w grubą kostkę, dodać do marynaty, pozostawić w lodówce około 2 h. Po tym czasie nabić na patyki naprzemiennie z pokrojoną w kostkę papryką, posypać ziołami prowansalskimi. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub foremce. Piec w temp. 180 st. 15 minut. Podawać z kaszą kuskus lub bulgur.
Pyszniutko :-)
OdpowiedzUsuńpolecam, na prawdę pyszne :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis:)
OdpowiedzUsuń