wtorek, 9 grudnia 2014

Od kuchni..Bigos z szybkowaru

Szybkowar dostałam w prezencie już jakiś czas temu. Szczerze mówiąc, wręcz bałam się go użytkować:)Wreszcie się zmobilizowałam, przeczytałam instrukcję, szukałam też przepisów w internecie na dania z szybkowaru. Na pierwszy raz postanowiłam że ugotuję bigos. Był to jeden wielki eksperyment. Zrobiłam wszystko intuicyjnie, na wyczucie. Po 40 minutach gotowania bigos był gotowy. Kapusta, mięso i grzybki mięciutkie. Jestem bardzo zadowolona i już nie mogę doczekać się kolejnego dania z tego fantastycznego urządzenia!


Składniki

  • 500 g schabu
  • 600 g boczku
  • 1 pęto kiełbasy
  • 1 kg białej kapusty
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 2 cebule
  • 40 g suszonych grzybów
  • Przyprawy do smaku: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, mieszanka przypraw do bigosu
  • 0,5 l wody

Wykonanie

Mięso pokroiłam i wrzuciłam do szybkowaru, podsmażyłam bez tłuszczu, wsypałam przyprawy, następnie dodałam cebulę pokrojoną w półksiężyce i połowę poszatkowanej kapusty oraz odsączoną kapustę kiszoną, do 2/3 wysokości garnka. Grzybki zalałam wrzątkiem, miękkie pokroiłam na drobno i dodałam do kapusty, całość wymieszałam, wlałam wodę. Na koniec dodałam pozostałą część kapusty i zamknęłam szybkowar. Bigos gotowałam 40 minut na bardzo małym ogniu.




Opracowała Edyta




3 komentarze:

  1. Szybkowar to dobra rzecz, a bigosik jeszcze lepsza ;) Bardzo lubię!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdrowych, radosnych, smacznych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia! Wszystkiego dobrego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie mam takiego urządzenia w domu, dlatego jestem ciekawa, jak smakują posiłki w nim zrobione....

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na naszym blogu.
Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...