niedziela, 9 czerwca 2013

Od kuchni..Makaron ze szparagami

Do makaronu można dodać wszystko, tym razem moja propozycja to penne ze szparagami i papryką. 
Bez sosu, tylko makaron i warzywa - zdrowo i smacznie.. przepis z vitalii.



Składniki(dla dwóch osób)

  • 300 g makaronu typu penne
  • 8 szt szparagów zielonych
  • 1/3 papryki czerwonej
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • łyżeczka cukru
  • oliwa z oliwek

Wykonanie

Makaron ugotowałam w osolonej wodzie. Odcięłam twarde końce szparagów, tak ok. 6 cm. Związałam je i włożyłam na stojąco do garnka, gotowałam około 15 minut, do miękkości w wodzie z dodatkiem cukru i szczypty soli. Na patelni rozgrzałam oliwę, wrzuciłam paprykę pokrojoną w kostkę i pokrojony drobno czosnek, dodałam ugotowane, przekrojone na pół szparagi. Warzywa poddusiłam razem, na koniec dodałam makaron, wymieszałam wszystko razem, doprawiłam solą i pieprzem.


opracowała Edyta

2 komentarze:

  1. Kolejny bardzo fajny przepis :)
    Oczywiście ukochany makaron muszę wypróbować w tej wersji i to dość szybko, póki trwa szparagowy sezon!
    dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. hej :) Wytypowałam Twój blog do nagrody Liebster Blog Award. Więcej informacji znajdziesz na moim blogu o adresie: http://studenci-gotuja.blogspot.com/ Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na naszym blogu.
Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...