Zwykłe drobiowe szaszłyki - bardzo dobra propozycja na obiad i do tego smaczny i zdrowy posiłek.
Wykorzystałam sposób pieczenia szaszłyków z przepisu który przedstawiła Daria. Inspirację na to danie zaczerpnęłam z Vitalii.
Składniki(na 5 szaszłyków)
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- sól i pieprz
do tego
ryż brązowy
pieczarki duszone z oliwą z oliwek
Składniki
- 3 łyżki ryżu brązowego, surowego(porcja na osobę)
- 4 średnie pieczarki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Wykonanie
Mięso pokroiłam w dużą kostkę i zamarynowałam na godzinę w papryce soku z cytryny, soli i pieprzu, wstawiłam do lodówki.
Na patelni poddusiłam pieczarki z oliwą i przyprawami, ryż ugotowałam w osolonej wodzie. Mięso nadziałam na patyczki, do małego szklanego naczynia żaroodpornego wlałam wodę i ułożyłam na nim szaszłyki, następnie wstawiłam szaszłyki do piekarnika na 25 minut i piekłam w temperaturze 150 st. Po upieczeniu szaszłyki były soczyste i miękkie.
opracowała Edyta
Mmmm bardzo apetyczne:)
OdpowiedzUsuńbardzo smaczna propozycja:)
OdpowiedzUsuń