wtorek, 30 kwietnia 2013

Od kuchni..Szaszłyki z kurczaka

Zwykłe drobiowe szaszłyki - bardzo dobra propozycja na obiad i do tego smaczny i zdrowy posiłek. 
Wykorzystałam sposób pieczenia szaszłyków z przepisu który przedstawiła Daria. Inspirację na to danie zaczerpnęłam z Vitalii.




Składniki(na 5 szaszłyków)

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • sól i pieprz

do tego
ryż brązowy
pieczarki duszone z oliwą z oliwek

Składniki
  • 3 łyżki ryżu brązowego, surowego(porcja na osobę)
  • 4 średnie pieczarki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Wykonanie

Mięso pokroiłam w dużą kostkę i zamarynowałam na godzinę w papryce soku z cytryny, soli i pieprzu, wstawiłam do lodówki.
Na patelni poddusiłam pieczarki z oliwą i przyprawami, ryż ugotowałam w osolonej wodzie. Mięso nadziałam na patyczki, do małego szklanego naczynia żaroodpornego wlałam wodę i ułożyłam na nim szaszłyki, następnie wstawiłam szaszłyki do piekarnika na 25 minut i piekłam w temperaturze 150 st. Po upieczeniu szaszłyki były soczyste i miękkie.



opracowała Edyta

Piechotą do lata...

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny na naszym blogu.
Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...