Faszerowany bakłażan to ostatnio mój hit. Warto poświęcić trochę czasu w kuchni i upiec to pyszne warzywo a raczej owoc :) inspiracja
Składniki
- 1 duży bakłażan
- 300 gram dowolnego mięsa mielonego
- 1/2 puszki pomidorów krojonych z puszki
- Natka pietruszki
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 średniej cebuli
- 2 garści świeżego szpinaku
- 1/3 kubka jogurtu naturalnego
- 1/3 kulki mozzarelli
- Przyprawy do smaku
Wykonanie
Bakłażana umyłam, przekroiłam na pół, wydrążyłam środek, posypałam solą i pieprzem. mięso wymieszałam z jajkiem, natką, przyprawiłam, wrzuciłam na patelnię. Po podsmażeniu dodałam pomidory z puszki, przyprawiłam do smaku. Na osobnej patelni wrzuciłam pokrojoną cebulę i czosnek, dodałam szpinak a na końcu jogurt, następnie dodałam całość do mięsa wymieszałam. Farsz z mięsa nałożyłam na bakłażana i wstawiłam do piekarnika. Piekłam 20 minut w 170 st. Pod koniec pieczenia można dodać kawałki mozzarelli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu.
Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz komentarz :)