Dziś na obiad propozycja kurczaka duszonego z warzywami i pieczarkami, do mięsa podałam kaszę jęczmienną. Inspiracja
Składniki(dla dwóch osób)
- 300 g filetu z piersi z kurczaka
- 6 pieczarek
- 1/2 papryki czerwonej
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchewka
- olej rzepakowy do marynaty i do smażenia
- przyprawy i zioła prowansalskie
- 3 liście laurowe
- 150 ml wody
Wykonanie
Mięso pokroiłam w kostkę, natarłam przyprawami i ziołami prowansalskimi, odstawiłam na chwilę na bok. Warzywa, czosnek przeciśnięty przez praskę i pieczarki pokroiłam i podsmażyłam na patelni, dodałam przyprawy. Mięso wrzuciłam do garnka, zalałam wodą, dodałam liść laurowy i gotowałam na małym ogniu. Podsmażone warzywa dodałam do mięsa, gotowałam do miękkości, na koniec ostatecznie przyprawiłam. Gotowe danie podałam z kaszą.
Zdrowo i smacznie :)
OdpowiedzUsuńPyszności, bardzo ciekawy pomysł, wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńMniam, mniam.
OdpowiedzUsuń