Dorsz to bardzo zdrowa ryba. Zrobiłam na obiad dorsza duszonego w sosie śmietanowym z cukinią. Ciekawe połączenie smakowe.
Składniki
- 200 g filetu z dorsza
 - 1 cukinia
 - 1 cebula
 - 1 ząbek czosnku
 - 100 ml śmietany 12%
 - Przyprawy: sól i pieprz ziołowy
 - Oliwa z oliwek
 - sok z cytryny
 
Wykonanie
Rybę polałam sokiem z cytryny i oprószyłam przyprawami, wstawiłam na 15 minut do lodówki. Do garnka wsypałam pokrojoną cebulę i podsmażyłam na oliwie. Cukinie pokroiłam w półplastry, dorzuciłam do cebuli razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Rybę pokroiłam na mniejsze kawałki i ułożyłam na warzywach. Całość zalałam śmietaną i dusiłam do miękkości, na koniec doprawiłam do smaku.
Pyszne danie, zdecydowanie moje smaki :)
OdpowiedzUsuń