niedziela, 15 marca 2020

Sernik wiedeński


Składniki(wyjąć z lodówki ok. 2 h przed wykonaniem)

1 kg sera twarogowego półtłustego
100 g rodzynek
8 jajek
200 g cukru
150 g masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 op. cukru wanilinowego
2 kropelki aromatu migdałowego
cukier puder do posypania

Wykonanie

Ser przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Rodzynki namoczyć we wrzątku, po napęcznieniu - odsączyć. Żółtka utrzeć osobno z cukrem i masłem na jednolitą masę. W trakcie ucierania dodawać stopniowo ser, mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy i olejek migdałowy. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć delikatnie z masą serową, wsypać rodzynki, całość wymieszać Okrągła foremkę o wymiarach 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia(same dno), masę przelać do foremki. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 165 st i piec około 1 godziny.


6 komentarzy:

  1. Pycha,piekę podobny☺ Obserwuję i zapraszam częściej do siebie, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tradycyjne przepisy są najlepsze:) dziękuję, często zaglądam na Pani bloga :)

      Usuń
  2. Wspaniały, częstuję się do kawki :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu.
Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...