Składniki
Mała główka włoskiej lub pekińskiej kapusty
100 g ryżu basmati
150 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 średnia cebula
1 łyżka oleju do podsmażenia
1 jajko
liść laurowy i ziele angielskie do smaku
2 łyżki suszonych warzyw
sól i pieprz ziołowy do smaku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1,5 l wody
Przygotowanie
Z kapusty oderwać zewnętrzne liście, opłukać, wyciąć głąb, resztę liści zaparzyć we wrzątku. Po wystygnięciu z każdego liścia ściąć grubsze części. Ryż ugotować w osolonej wodzie, wystudzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Mięso wymieszać z ryżem, dodać przestudzoną cebulę, jajko, doprawić do smaku przyprawami i wymieszać. Porcję nadzienia nakładać na liście. Boki liścia zawijać najpierw do środka, następnie całość w rulon. Na dnie garnka ułożyć odłożone liście i układać gołąbki blisko siebie. Całość zalać wodą z przyprawami. gotować około godziny. Pod koniec gotowania dodać koncentrat.
O, to jedno z moich ulubionych dań :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie!
Ja też uwielbiam gołąbki :)
UsuńU mnie dzisiaj gołąbki bez zawijania ;) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNa pewno wyszły wyśmienite :)
Usuń