Najlepsze tiramisu jakie jadłam podawane było w Warszawie w kawiarni na nowym Świecie.
Oryginalne tiramisu w przepisie podane ma żółtka jajek i kremową śmietanę, które nadają smak w połączeniu z serkiem mascarpone. Moja wersja tego pysznego deseru została zrobiona bez dodatku żółtek, z likierem kawowym. Ciasto znikło bardzo szybko:)Pierwszy raz zrobione przeze mnie tiramisu nie rozpadało się, można je było pokroić. Nie mam zdjęcia efektu końcowego ponieważ nie zdążyłam zrobić :))
Najlepsze tiramisu w Warszawie na Nowym Świecie
Składniki
- 500 g serka mascarpone
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 opakowania podłużnych biszkoptów
- 100 ml kawy waniliowej
- 5 łyżek likieru kawowego
- 3 kostki gorzkiej czekolady
Wykonanie
Zaparzyłam kawę, odstawiłam do wystygnięcia. Serek przełożyłam do miski, dodałam cukier. Biszkopty nasączyłam w kawie i ułożyłam na dno szklanego, podłużnego naczynia, wyłożyłam pierwszą warstwę serka i tak na przemian. Wierzch ciasta posypałam startą na tarce czekoladą.
Z pewnością smakowało wybornie :)
OdpowiedzUsuń