Dziś na obiad chciałam zaproponować pyszną rybkę podpieczoną w piekarniku z pieczarkami w sosie pomidorowym ,wyszedł z tego gęsty gulasz. Do ryby podałam brązowy ryż. Samo zdrowie na talerzu :) Inspiracja
Składniki
- 180 g mintaja(może być również dorsz)
- 6 szt. pieczarek
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 średniej cebuli
- oliwa z oliwek do zamarynowania ryby oraz podsmażenia
- przyprawy i zioła(ja użyłam czarny pieprz, słodką paprykę i bazylię suszoną)
- 50 g ryżu brązowego
Wykonanie
Rybę pokroiłam w kostkę, posypałam ziołami i polałam oliwą, odstawiłam na 15 minut, po tym czasie włożyłam do piekarnika na 15 minut. Cebulę pokroiłam w drobną kostkę, czosnek przecisnęłam przez praskę i wrzuciłam na rozgrzaną patelnię z oliwą razem z cebulą. Do zeszklonej cebuli i czosnku dodałam pokrojone pieczarki i koncentrat, przyprawiłam do smaku. Na koniec dodałam podpieczoną rybę, całość ostatecznie doprawiłam.
wygląda smacznie! :)
OdpowiedzUsuńOj, nie zjadłabym gulaszu rybnego.
OdpowiedzUsuńdzisiaj robię ten przepis Gulasz rybny z ryżem brązowym. Omijam koncentrat pomidorowy bo to wysoki alergen dla mnie w zamian za koncentrat pomidorowy daje koncentrat z papryki sł. czerwonej z przyprawami
OdpowiedzUsuń