środa, 4 marca 2015

II urodziny bloga! Od kuchni..Cobbler jabłkowy

Blog skończył dwa lata. Wszystkie przepisy które miałam przyjemność wypróbować znalazły się tutaj. Mój blog to moja książka kucharska, mam ulubione przepisy do których często wracam. Wiele rzeczy jest dla mnie inspiracją. Kolejny rok to kolejne nowe kulinarne cele, jednym z nich będzie rolada makowa na Boże Narodzenie..

 
 
Na drugie urodziny bloga zrobiłam coś oryginalnego. Cobbler to zapiekane owoce pod słodką kruszonką z ciasta, podawane na ciepło. Można użyć owoców na jakie tylko ma się ochotę, a wierzch udekorować bitą śmietaną lub słodkim sosem, choć i bez tego jest bardzo słodko. Inspiracja - książka "Zdrowe desery - pastelowe smaki".
 
Składniki (na ok. 6 kokilek)
 
  • 600 g kwaśnych jabłek
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • masło do wysmarowania kokilek
 
Kruszonka
 
1 szklanka mąki pszennej
1/2 kostki masła
1/2szklanki cukru
1 jajo
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli i gałki muszkatołowej
 
Wykonanie
 
Jabłka obrałam pokroiłam w ósemki, wycięłam gniazda nasienne. Kokilki nasmarowałam w środku masłem, ułożyłam kawałki jabłek. Cukier brązowy, mąkę oraz cynamon wymieszałam razem i posypałam jabłka. Kruszonka: Wymieszałam razem cukier, mąkę i proszek do pieczenia, dodałam jajo, szczyptę soli, szczyptę zmielonej gałki i zagniotłam ciasto. Kawałkami ciasta posypałam jabłka, w wierzch kruszonki ułożyłam kosteczkę masła. Deser piekłam 40 min. w temp. ok. 160 st.

 

3 komentarze:

  1. Gratulacje! Życzę kolejnych inspiracji i mnóstwa wspaniałych przepisów :) Pyszny deser na uczczenie tego wyjątkowego dnia :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na naszym blogu.
Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...