Chocolate con churros to najbardziej znana przekąska na śniadanie w Hiszpanii. Na blogu jest już jeden przepis na pyszne churros z lukrem. Pierwszy raz miałam przyjemność spróbować tych słodkości na Ibizie. Churros podawane są z filiżanką gorącej czekolady do maczania. Świetny pomysł na walentynki z czekoladowym fondue. Inspiracja
Składniki
- 130 g mąki pszennej tortowej
- 130 ml wody
- 40 g masła
- 1 czubata łyżka cukru
- 1 jajo
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego(opcjonalnie)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania lub drobny cukier do obtoczenia
Wykonanie
Wodę zagotowałam z cukrem i masłem. Następnie dodałam stopniowo mąkę i energicznie wymieszałam całość, zdjęłam z ognia. Wbiłam jajko i wlałam oliwę, ponownie wszystko razem wymieszałam, na końcu dodałam ekstrakt. Ciasto przełożyłam do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Do wysokiego garnka wlałam olej i mocno rozgrzałam. Na talerz wyciskałam porcje ciasta o długości ok. 12 cm maksymalnie, następnie przekładałam do gorącego oleju. Churros smażyłam po 3 sztuki na raz, nie więcej, żeby się nie skleiły, maksymalnie 15 sekund - szybko się rumienią. Usmażone churros wykładałam na papierowy ręcznik. Na koniec obtoczyłam w drobnym cukrze.
Oj, kocham churros sercem calym!
OdpowiedzUsuńApetyczne zdjecie...
:)
Dziekuje za udzial w akcji walentynkowej na Mikserze!
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl