Często mam problem z wykorzystaniem opakowania selera naciowego po tym jak zrobię z jego użyciem sałatkę. Znalazłam przepis na pieczony seler z serem. smakuje wyśmienicie. Inspiracja
Składniki
- 500 g selera naciowego
- 150 g sera wędzonego typu rolada ustrzycka
- 300 ml wywaru z warzyw
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki jogurtu bałkańskiego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- przyprawy: sól i pieprz
Wykonanie
Seler umyłam i pokroiłam na mniejsze kawałki. Cebulkę i czosnek pokroiłam i podsmażyłam na oliwie. Na patelnie do cebuli wrzuciłam seler i zalałam wywarem. dusiłam około 20 minut. Po tym czasie odcedzony seler z cebulą i czosnkiem przełożyłam do naczynia żaroodpornego, zalałam jogurtem bałkańskim i posypałam przyprawami. Na koniec całość posypałam startym serem i piekłam w piekarniku pod przykryciem 20 minut.
Bardzo ciekawa propozycja :)
OdpowiedzUsuń