niedziela, 22 lutego 2015

Od kuchni..Seler naciowy zapieczony z serem wędzonym

Często mam problem z wykorzystaniem opakowania selera naciowego po tym jak zrobię z jego użyciem sałatkę. Znalazłam przepis na pieczony seler z serem. smakuje wyśmienicie. Inspiracja
 
 
 
Składniki
 
  • 500 g selera naciowego
  • 150 g sera wędzonego typu rolada ustrzycka
  • 300 ml wywaru z warzyw
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki jogurtu bałkańskiego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól i pieprz
 
Wykonanie
 
Seler umyłam i pokroiłam na mniejsze kawałki. Cebulkę i czosnek pokroiłam i podsmażyłam na oliwie. Na patelnie do cebuli wrzuciłam seler i zalałam wywarem. dusiłam około 20 minut. Po tym czasie odcedzony seler z cebulą i czosnkiem przełożyłam do naczynia żaroodpornego, zalałam jogurtem bałkańskim i posypałam przyprawami. Na koniec całość posypałam startym serem i piekłam w piekarniku pod przykryciem 20 minut.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny na naszym blogu.
Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...