Dziś na blogu będzie bardzo słodko. Ciasteczka migdałowe są pyszne, zrobiłam je z samych zdrowych składników, wyśmienicie smakują z aromatyczną herbatą. Inspiracja - gazeta Grazia nr 2/2015.
Składniki
- 70 g zmielonych migdałów
- 80 g fruktozy
- 110 g mąki pełnoziarnistej
- 60 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 jajo
- 1 łyżeczka drożdży instant
Wykonanie
Najpierw wymieszałam mąkę z drożdżami a w osobnej misce wymieszałam mikserem masło, zmielone migdały i fruktozę. Do masy z masłem dodałam mąkę z drożdżami i jajko. Cała masę na ciastka włożyłam na ok. 30 minut do zamrażalnika. Po tym czasie uformowane ciasteczka (im cieńsze tym szybciej się upieką)wykładałam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piekłam ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 st. Z podanej ilości składników wyszło mi 8 dużych serc i jedno małe :), następnym razem zrobię cieńsze ciasteczka.
takie migdałowe ciasteczka na pewno są pyszne!
OdpowiedzUsuńMmm, wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuń