sobota, 14 lutego 2015

Od kuchni..Lekkie ciasteczka migdałowe

Dziś na blogu będzie bardzo słodko. Ciasteczka migdałowe są pyszne, zrobiłam je z samych zdrowych składników, wyśmienicie smakują z aromatyczną herbatą. Inspiracja - gazeta Grazia nr 2/2015.

 
 
 Składniki
  • 70 g zmielonych migdałów
  • 80 g fruktozy
  • 110 g mąki pełnoziarnistej
  • 60 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka drożdży instant
 
Wykonanie
 
Najpierw wymieszałam mąkę z drożdżami a w osobnej misce wymieszałam mikserem masło, zmielone migdały i fruktozę. Do masy z masłem dodałam mąkę z drożdżami i jajko. Cała masę na ciastka włożyłam na ok. 30 minut do zamrażalnika. Po tym czasie uformowane ciasteczka (im cieńsze tym szybciej się upieką)wykładałam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piekłam ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 st. Z podanej ilości składników wyszło mi 8 dużych serc i jedno małe :), następnym razem zrobię cieńsze ciasteczka.


 
Walentynki. Czym TO się je? 11-17.02.2015Walentynkowe menu


2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny na naszym blogu.
Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...