piątek, 20 lutego 2015

Od kuchni..Domowy hummus

Podobno nie ma bloga na którym nie ma przepisu na hummus :) Kupiłam ciecierzycę i sezam, i zrobiłam domowy humus. Wyśmienicie smakował na kanapkę i jako farsz do naleśników. Inspiracja
 
 

Składniki

  • 200 g ciecierzycy
  • 50 g sezamu(do pasty sezamowej tahini)
  • 3 łyżki
  • oliwy z oliwek
  • 20 g soku z limonki
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: pieprz i sól
 
Wykonanie
 
Ciecierzycę namoczyłam dzień wcześniej, leżała w wodzie 12 godzin. W wodzie w której leżała została ugotowana przez ok. godzinę. Do wystudzonej ciecierzycy dodałam zmielony w młynku sezam sok z limonki, oliwę i przyprawy oraz czosnek wyciśnięty przez praskę. Wymieszałam wszystkie składniki razem blenderem na gładką masę.

2 komentarze:

  1. Tu zgłasza się blog, na którym jeszcze nie ma takiej pasty, cóż za skandal, nadrobię to w najbliższej przyszłości :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na naszym blogu.
Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...