Podobno nie ma bloga na którym nie ma przepisu na hummus :) Kupiłam ciecierzycę i sezam, i zrobiłam domowy humus. Wyśmienicie smakował na kanapkę i jako farsz do naleśników. Inspiracja
Składniki
- 200 g ciecierzycy
- 50 g sezamu(do pasty sezamowej tahini)
- 3 łyżki
- oliwy z oliwek
- 20 g soku z limonki
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: pieprz i sól
Wykonanie
Ciecierzycę namoczyłam dzień wcześniej, leżała w wodzie 12 godzin. W wodzie w której leżała została ugotowana przez ok. godzinę. Do wystudzonej ciecierzycy dodałam zmielony w młynku sezam sok z limonki, oliwę i przyprawy oraz czosnek wyciśnięty przez praskę. Wymieszałam wszystkie składniki razem blenderem na gładką masę.
Tu zgłasza się blog, na którym jeszcze nie ma takiej pasty, cóż za skandal, nadrobię to w najbliższej przyszłości :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię :)
OdpowiedzUsuń