Nowy rok na blogu zacznę od krokietów. Są już na naszym blogu krokiety z warzywami. Najlepszy mięsny farsz do krokietów robi oczywiście moja mama.
Składniki na farsz(ok. 10 krokietów)
- 400 g gotowanego mięsa drobiowego
- 1 szt gotowanej marchewki i pietruszki
- 1 średnia cebula + olej do smażenia
- przyprawy
- Kilka listków natki pietruszki lub suszona natka
- Naleśniki(przepis)
dodatkowo
- 2 jaja
- bułka tarta lub otręby pszenne, zarodki pszenne
- Olej do smażenia
Wykonanie
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na patelni na łyżce oleju. Wszystkie składniki razem z cebulą zmielić w maszynce do mielenia, przyprawić do smaku. Na usmażone naleśniki wyłożyć czubatą łyżkę farszu i rozsmarować, technika zawijania dowolna, ja zawijam brzegi do środka, formując prostokąt a następnie zwijam naleśnik w rulon. Obtoczyć w jajku i bułce tartej, smażyć na złoty kolor z każdej strony.
Opracowała Edyta
Opracowała Edyta
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu.
Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz komentarz :)