piątek, 2 stycznia 2015

Od kuchni..Krokiety z mięsem

Nowy rok na blogu zacznę od krokietów. Są już na naszym blogu krokiety z warzywami. Najlepszy mięsny farsz do krokietów robi oczywiście moja mama.


Składniki na farsz(ok. 10 krokietów)

  • 400 g gotowanego mięsa drobiowego
  • 1 szt gotowanej marchewki i pietruszki
  • 1 średnia cebula + olej do smażenia
  • przyprawy
  • Kilka listków natki pietruszki lub suszona natka
  • Naleśniki(przepis)

dodatkowo
  • 2 jaja
  • bułka tarta lub otręby pszenne, zarodki pszenne
  • Olej do smażenia

Wykonanie

Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na patelni na łyżce oleju. Wszystkie składniki razem z cebulą zmielić w maszynce do mielenia, przyprawić do smaku.  Na usmażone naleśniki wyłożyć czubatą łyżkę farszu i rozsmarować, technika zawijania dowolna, ja zawijam brzegi do środka, formując prostokąt a następnie zwijam naleśnik w rulon. Obtoczyć w jajku i bułce tartej, smażyć na złoty kolor z każdej strony.


Opracowała Edyta



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na naszym blogu.
Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...