Minął nam już rok blogowania. Przez ten czas poznałam nowe smaki, nauczyłam gotować się wielu potraw, posiłki i desery w mojej kuchni stały się bardziej urozmaicone. Absolutnym hitem dla mnie, tamtego roku był tort czekoladowy z nutą porzeczkową, naleśniki po meksykańsku i kuchnia hiszpańska oraz potrawy dietetyczne. Przede mną nowy rok i kolejne pyszności, które pewnie zafascynują mnie smakiem. A teraz proponuję chwilkę słodkości z ciasteczkami maślanymi. Inspiracja
Składniki
- 200 g masła
- 360 g maki pszennej
- 200 g cukru pudru
- 1 jajo
- 1 żółtko
- 1 cukier wanilinowy
- szczypta soli
Wykonanie
Z podanych składników zagniotłam cisto. Kulę ciasta zawinęłam w folię i włożyłam na 30 min do zamrażalki. P tym czasie ciasto wyciągnęłam, kiedy zmiękło rozwałkowałam, wycinałam okrągłe ciasteczka. Ciastka piekłam ok. 15 minut w temp. 180 st. na złoty kolor.
Opracowała Edyta
Zdrowych i radosnych Świąt Wielkanocnych! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń