niedziela, 27 października 2013

Od kuchni..Kanaryjskie smaki - Babeczki po kanaryjsku

Zrobiłam anyżowo - cynamonowe babeczki z bananami, które w smaku przypominają kanaryjskie bananowe ciasteczka. Bardzo smaczny deser, który koniecznie trzeba zjeść na ciepło, polane miodem. Inspiracja

Składniki(15 mini babeczek)
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 25 g masła
  • 2 jaja
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 banany
  • 2 łyżki anyżku
  • 1 łyżka cynamonu
  • Otarta skórka z cytryny
  • szczypta soli
  • margaryna i bułka tarta do foremek
  • Miód do polania babeczek

Wykonanie

Białka oddzieliłam od żółtek i ubiłam ze szczyptą soli. Następnie do białek dodałam żółtka, cukier, cały czas mieszając całość na wolnych obrotach miksera. Następnie, wrzuciłam rozgniecione banany, wsypałam cynamon, anyżek, wlałam mleko i stopniowo dosypywałam mąkę, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny. gotową masę przelałam do wysmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą foremek. Babeczki piekłam w 150 st. 20 minut.


Opracowała Edyta

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny na naszym blogu.
Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...