Dietetyczna wersja pysznego kebaba, bez zbędnego, tłustego sosu, to moja propozycja na dzisiejszy obiad. Świetna alternatywa dla wszystkich, którzy lubią takie dania, a nie mogą sobie na nie pozwolić ze względu na dietę. Inspirację zaczerpnęłam z Vitalii.
Składniki(porcja dla dwóch osób)
- 1 pierś z kurczaka
- 4 liście sałaty lodowej
- 1/2 pomidora
- 2 krążki cebuli czerwonej(nie dodałam)
- 2 plastry czerwonej papryki(nie dodałam)
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki gotowej przyprawy do kebaba
sos
- 1 średni ogórek zielony
- 2 ząbki czosnku
- 130 g jogurtu naturalnego
- pieprz ziołowy
- sól
ciasto na tortillę
- 6 łyżek mąki pszennej(można użyć pół na pół z mąką kukurydzianą)
- 1 szklanka wody np. Muszynianka(lekko gazowana)
- 3 łyżki oleju
Wykonanie
Z podanych składników na tortillę, na patelni usmażyłyśmy placki. Mięso pokrojone w dłuższe paski zamarynowałyśmy na 15 minut w przyprawie do kebaba, zmieszanej z olejem. Następnie mięso usmażyłyśmy bez dodatkowej porcji oleju, do zarumienienia. Ogórka potarłyśmy na tarce na małych oczkach, dodałyśmy jogurt i pieprz ziołowy oraz szczyptę soli i wyciśnięty przez praskę czosnek. Na gotową tortillę wylałyśmy sos, następnie ułożyłyśmy warzywa i mięso, ponownie polałyśmy całość sosem. Tortillę można zwinąć lub złożyć na pół.
opracowała Edyta
Pysznie wygląda, uwielbiam takie szybkie i smaczne dania!
OdpowiedzUsuńno palce lizac!
OdpowiedzUsuń