niedziela, 21 kwietnia 2013

Gotuję z Julią..Cytrynowe ciasteczka

Mój pierwszy przepis z Julią Child:)Zaczęłam od ciasteczek - kocie języczki - "Langues de chat". Nie da się opisać jakie są pyszne, trzeba je upiec, a na pewno znikną szybko z talerza. Smak masła i startej skórki cytryny łączą się w fantastycznie. Ciasteczka są cienkie, kruche i rozpływają się w ustach..Bon appetit!


Składniki(16 ciastek wielkości 10cm x 4 cm)

  • 2 jaja
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki maki
  • 55 g masła
  • Skórka starta z jednej cytryny

Wykonanie

Ubiłam pianę z białek, a w osobnej misce utarłam masło z cukrem i żółtkami, dodałam skórkę startą z cytryny. Do powstałej masy dodawałam po łyżeczce ubite białka, cały czas mieszając. Następnie wsypałam przesianą mąkę. Wszystkie składniki razem delikatnie połączyłam.
Masę przełożyłam do rękawa cukierniczego z końcówką o średnicy około 1 cm i wyciskałam porcje ciasta, na wyłożoną papierem do pieczenia płaską formę. Ciastka piekłam w temperaturze 140 st. około 9 minut. Ciasteczka w piekarniku rozlewają się pod wpływem gorąca, dlatego trzeba zostawiać duże odstępy, szybko rumienią się na brzegach. Po wyłożeniu na talerz robią się kruche.

 Następne wyzwanie to: Tarta z jabłkami.



opracowała Edyta


Cytrynowe wypieki

3 komentarze:

  1. Pyszne, skoro rozpływają się w ustach to muszę wypróbować, ja dziś robię ciastka czekoladowe, bez pieczenia(,kuchnia lidla,), z pestek dyni, słonecznika, orzechów i musli :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam tę książkę, ale jeszcze jakoś do niej nie sięgnęłam... Widzę, że mam sporo do nadrobienia :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na naszym blogu.
Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...