niedziela, 31 marca 2013

Od kuchni..Sernik na herbatnikach

Sernik od kilku lat robię z tego samego rodzinnego przepisu, bez żadnej polewy, taki najbardziej smakuje mojemu mężowi:)


Wersja z galaretką brzoskwiniową i brzoskwiniami, na kruchym spodzie


Składniki
  • 1 kg twarogu 3 krotnie zmielonego(ja dodaje gotowy z wiaderka)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 8 jaj
  • 1 kostka margaryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 aromat arakowy
  • 150 g rodzynek
  • 3 100g opakowania herbatników
  • 3 łyżki oleju

Wykonanie

Oddzieliłam żółtka od białek, i zmiksowałam je na gładką masę z cukrem i margaryną. Białka posypałam szczyptą soli i wstawiłam do lodówki. Ser dodałam do masy z żółtek i margaryny, wymieszałam delikatnie, dodałam, mąkę ziemniaczaną i aromat. Ubiłam pianę z białek i dodałam ją do reszty składników. Delikatnie mieszając wsypałam rodzynki. Gotową masę przelałam do dużej prostokątnej formy, wyłożonej herbatnikami, posmarowanymi odrobiną oleju. Sernik piekłam ok. 60 minut w temperaturze 180 st.


 opracowała Edyta


Wielkanocne Smaki III

6 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy z połowy składnikow upiekę taki serniki w małej tortownicy? Czy na wierzch mogę po ostudzeniu położyć owoce i zalac galaretką? Czy to będzie też pyszne?:)
    Dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak najbardziej, z połowy składników w małej tortownicy też można piec ten sernik. Nie próbowałam z galaretką i owocami, ale to świetny pomysł, na pewno się uda :)

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję i życzę udanych, ciepłych Świąt:).
      O rezultacie napiszę.

      Usuń
    3. Dziękujemy ślicznie za życzenia, również życzymy Wesołych świąt!:)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny na naszym blogu.
Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...