Zapraszam na smaczne warzywa faszerowane mięsem i brązowym ryżem. Już od dawna miałam chęć upiec faszerowaną paprykę i sprawdzić jak smakuje. Jest bardzo dużo przepisów na mięsny lub warzywny farsz, ja wybrałam propozycję z dodatkiem soku warzywnego, który nadaje soczystość. Gorąco polecam ten przepis. Inspiracja
Składniki
- 2 papryki czerwone
- 200 g mięsa z piersi kurczaka
- 100 g ryżu brązowego
- 150 ml soku warzywnego
- 50 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka płatków lnianych śniadaniowych
- przyprawy: sól i pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie
Ryż ugotowałam w lekko osolonej wodzie. Paprykę i cukinię umyłam, z papryki odcięłam górną część, wycięłam gniazda nasienne, cukinię przekroiłam na pół wydrążyłam środek, warzywa ułożyłam na blaszce wyłożonej folią aluminiową i podpiekłam 15 minut. Na patelni grillowej rozgrzałam oliwę z oliwek upiekłam mięso, dodałam czosnek. Następnie do mięsa wsypałam ryż i wlałam soki, wszystko razem wymieszałam. Dodałam płatki lniane, i doprawiłam do smaku. Farsz dusiłam kilka minut. Wyjęłam warzywa z piekarnika i włożyłam do nich farsz, wstawiłam z powrotem do zapieczenia na 40 minut w temp. 160 st. pieczona cukinia będzie dobrze smakowała ze startym żółtym serem.
Opracowała Edyta
idealny obiad, co prawda dla mnie w wersji wege, ale faszerowane warzywa to wdzięczna potrawa- nadziewasz czym chcesz i zawsze jest pysznie i zdrowo :) Zainspirowana chyba zrobię w weekend :)
OdpowiedzUsuńRobię, ale zazwyczaj w sezonie. :) Rzeczywiście godne polecenia. :)
OdpowiedzUsuń