wtorek, 28 października 2014

Od kuchni..Kruche rożki z powidłami

Już od jakiegoś czasu miałam wielką ochotę na rożki z powidłami. Najlepsze są oczywiście zrobione własnoręcznie. Przepis który prezentuje jest bardzo prosty. Ciasta nie słodziłam, ponieważ powidła śliwkowe które dałam jako nadzienie, dla mnie były wystarczająco słodkie. Bardzo dobre są jeszcze ciepłe. Inspiracja



Składniki

  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 kostka masła 200 g
  • 250 ml jogurtu naturalnego

nadzienie
  • Powidła o dowolnym smaku
  • Cukier puder do posypania rożków

Wykonanie

Z mąki, masła i jogurtu zagniotłam ciasto, zawinęłam w folię i włożyłam na godzinę do lodówki. Po wychłodzeniu, rozwałkowałam ciasto i wykroiłam kwadraty a z kwadratów trójkąty. Na szerszą część trójkąta wyłożyłam łyżeczkę powideł i całość zawinęłam formując rożek. Rożki układałam na blaszce i piekłam 20 minut w temp. 160 st. po wystudzeniu posypałam rożki cukrem pudrem.


Opracowała Edyta


Smaczna Jesień
Imieniny u cioci

6 komentarzy:

  1. takie rogaliki to smak mojego dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wieli nie jadłam takich rożków. Muszę takie upiec. Moja rodzinka je uwielbia:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na naszym blogu.
Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...