Już od jakiegoś czasu miałam wielką ochotę na rożki z powidłami. Najlepsze są oczywiście zrobione własnoręcznie. Przepis który prezentuje jest bardzo prosty. Ciasta nie słodziłam, ponieważ powidła śliwkowe które dałam jako nadzienie, dla mnie były wystarczająco słodkie. Bardzo dobre są jeszcze ciepłe. Inspiracja
Składniki
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 1 kostka masła 200 g
- 250 ml jogurtu naturalnego
nadzienie
- Powidła o dowolnym smaku
- Cukier puder do posypania rożków
Wykonanie
Z mąki, masła i jogurtu zagniotłam ciasto, zawinęłam w folię i włożyłam na godzinę do lodówki. Po wychłodzeniu, rozwałkowałam ciasto i wykroiłam kwadraty a z kwadratów trójkąty. Na szerszą część trójkąta wyłożyłam łyżeczkę powideł i całość zawinęłam formując rożek. Rożki układałam na blaszce i piekłam 20 minut w temp. 160 st. po wystudzeniu posypałam rożki cukrem pudrem.
Opracowała Edyta
Pyszne na pewno! :)
OdpowiedzUsuńTeż je bardzo lubię, idealne do kawy :)
OdpowiedzUsuńtakie rogaliki to smak mojego dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńMmm, wspaniałe :)
OdpowiedzUsuńWieli nie jadłam takich rożków. Muszę takie upiec. Moja rodzinka je uwielbia:)
OdpowiedzUsuńPyszne !
OdpowiedzUsuńTakie drobnostki uwielbiam ;)