sobota, 28 grudnia 2013

Od kuchni..Makówki

Makówki to śląski deser wigilijny, który pamiętam od zawsze. Nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia bez makówek. Uwielbiam ciasto makowe jeżeli nie jest suche. Makówki są wyśmienite i nie wymagają pieczenia. Ja makówek robię zawsze bardzo dużo, stąd taka spora porcja w przepisie, którą odpowiednio, według uznania można zmniejszyć.


Składniki(na 5 miseczek o średnicy 20 cm)
  • 2 l mleka
  • 2 x 900 g gotowej masy makowej(tradycyjne makówki robi się z maku 3-krotnie mielonego z 1 kostką masła)
  • Ok. 12 kajzerek
  • 7,5 łyżek cukru
  • 15 dag orzechów laskowych
  • 15 dag rodzynek
  • 15 dag migdałów
  • 1 aromat migdałowy
  • Wiórki kokosowe i płatki migdałów do dekoracji

Wykonanie

Zagotowałam mleko z cukrem, dodałam masę makową , gotowałam jeszcze 10 minut z masą na małym ogniu. Następnie wsypałam bakalie i wymieszałam wszystko razem. W miseczce ułożyłam pokrojone kromki kajzerki i przelewałam sosem makowym, naprzemiennie, na końcu zalewając warstwę bułek i posypując wierzch makówek wiórkami kokosowymi i płatkami migdałów. Makówki należy schłodzić po wystygnięciu, najlepsze są następnego dnia. Przechowywać w chłodnym miejscu.


Opracowała Edyta 


4 komentarze:

  1. Danie wygląda apetycznie, jeszcze nie jadłam.
    Ja natomiast zapraszam na kluski z makiem świąteczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo, ciekawe zastosowanie maku!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie znam tego deseru. Sądząc po ilości smakołyków, które zawiera musi smakować wyśmienicie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. O takiego jedzonka jeszcze nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na naszym blogu.
Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...