Oto przepis na pyszny obiad, dziś miałam przyjemność spróbować roladek z piersi kurczaka z żółtym serem i szynką, do tego pieczarkowe szaszłyki i ryż. Bardzo dobry smak zapiekanego sera w połączeniu z szynką w roladce i pieczarek z cebulką w szaszłykach - na pewno znowu zrobię. Inspirację zaczerpnęłam z Vitalii.
Składniki(dla 3 osób)
Roladki
- 500 g filetu z piersi kurczaka
- 3 plastry sera żółtego gouda
- 3 plastry szynki wieprzowej (ja dodałam polędwicy sopockiej)
- 3 łyżki mąki pszennej
- olej do smażenia
- sól
Szaszłyki
- 10 małych pieczarek
- 2 małe cebulki
- 25 g szynki wieprzowej
marynata do szaszłyków
- pół cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Wykonanie
Na początek zabrałam się za robienie roladek. Piersi z kurczaka przecięłam wzdłuż na pół, rozbiłam tłuczkiem. Na mięsie ułożyłam pół plastra sera i szynki, zawinęłam w rulon i przebiłam szpikulcem do mięsa. Roladki obtoczyłam w mące i ułożyłam na patelni na rozgrzanym oleju. Smażyłam z dwóch stron do zarumienienia.
Następnie zaczęłam robić szaszłyki. Pieczarki umyłam, odcięłam kapelusze i przecięłam na pół, szynkę pokroiłam w kostkę, cebulki w plasterki. Zrobiłam marynatę z oliwy, soku i skórki z cytryny i przypraw. Zamarynowałam pieczarki. Następnie zaczęłam nabijać szynkę, cebulkę i zamarynowane pieczarki na patyczki. Ułożyłam je na ruszcie w piekarniku, piekłam 20 minut w temp. 150 st. Do szaszłyków i roladek podałam ryż.
Opracowała Edyta
super pomysł na obiad!
OdpowiedzUsuń