piątek, 29 marca 2013

Od kuchni..Jabłka w cieście

Zawsze robiłam takie placki z pokrojonymi drobno kawałkami jabłek. Pierwszy raz jadłam je w takiej wersji. Są pyszne i szybko się je robi. Pomysł zaczerpnęłyśmy tutaj

Składniki

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 jajo
  • 1/4 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 2 duże jabłka
  • olej  słonecznikowy
Wykonanie

Wszystkie składniki zmieszałyśmy mikserem, następnie ciasto odstało około 10 minut, w tym czasie rozgrzał się mocno olej na patelni. Jabłka obrane ze skóry z wydrążonym środkiem, pokroiłyśmy w plastry o szerokości ok 1 cm. Następnie zanurzałyśmy każdy plaster jabłka w cieście i wykładałyśmy na gorącą patelnię. Smażyłyśmy z dwóch stron. Jeszcze ciepłe posypałyśmy cukrem pudrem.


 opracowała Edyta

1 komentarz:

  1. cudowne, przypominają mi moje dzieciństwo:), babcia mi takie robiła i posypywała toną cukru, były po prostu niebiańskie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na naszym blogu.
Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...