Zawsze robiłam takie placki z pokrojonymi drobno kawałkami jabłek. Pierwszy raz jadłam je w takiej wersji. Są pyszne i szybko się je robi. Pomysł zaczerpnęłyśmy tutaj
Składniki
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 jajo
- 1/4 szklanki mleka
- szczypta soli
- 2 duże jabłka
- olej słonecznikowy
Wykonanie
Wszystkie składniki zmieszałyśmy mikserem, następnie ciasto odstało około 10 minut, w tym czasie rozgrzał się mocno olej na patelni. Jabłka obrane ze skóry z wydrążonym środkiem, pokroiłyśmy w plastry o szerokości ok 1 cm. Następnie zanurzałyśmy każdy plaster jabłka w cieście i wykładałyśmy na gorącą patelnię. Smażyłyśmy z dwóch stron. Jeszcze ciepłe posypałyśmy cukrem pudrem.
opracowała Edyta
cudowne, przypominają mi moje dzieciństwo:), babcia mi takie robiła i posypywała toną cukru, były po prostu niebiańskie:)
OdpowiedzUsuń