sobota, 7 marca 2020

Babka marmurkowa


Składniki

250 g mąki
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g masła
200 g cukru pudru
4 jajka
1/2 szklanki mleka
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 łyżeczki olejku migdałowego
5 łyżeczek gorzkiego kakao
bułka tarta i masło do wysmarowania formy
cukier puder do posypania

Forma na babkę z kominem

Wykonanie

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Masło utrzeć z cukrem na puszysta masę. Żółtka oddzielić od białek i po jednym dodawać do masy z masła, następnie stopniowo dodawać  mąkę. Wlać mleko, olejek migdałowy i wsypać cukier wanilinowy, całość wymieszać na lekkich obrotach miksera. Białka ubić na sztywno, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. formę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Połowę ciasta wlać do formy, do pozostałej części cista wsypać kakao, wymieszać i wlać na wierzch. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, bez termoobiegu, do temp. 180 st. i piec 45 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu, babkę posypać cukrem pudrem.




2 komentarze:

  1. To jedna z moich ulubionych babek. Idealna do kawuni:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam tego typu wypieki, piękna :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu.
Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...