wtorek, 30 września 2014

Od kuchni..Ciasto Marchwiowe

Ciasto marchwiowe to klasyk. Znałam je tylko ze słyszenia, bo nigdy nie miałam okazji go upiec. Znalazłam idealny przepis. Cynamon można zastąpić przyprawą do piernika. Inspiracja z "Kuchnia i kropka!", nr 17/18 2012



Składniki
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 6 jaj
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cynamonu
  • 4 szklanki startej marchwi
  • 1 szklanka oleju
  • sól
Wykonanie

Białka oddzieliłam od żółtek i ubiłam z cukrem i szczyptą soli, następnie dodawałam żółtka jedno po drugim dalej ubijając delikatnie całą masę. Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia i cynamonem, dodawałam po łyżce do masy jajecznej mieszając delikatnie, na końcu dodałam startą marchew i olej. Całość wymieszałam i wlałam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piekłam 50 minut w temp. 170 st. Po upieczeniu ciasto posypałam cukrem pudrem.


Opracowała Edyta

6 komentarzy:

  1. takie ciasto chętnie bym zjadła, wygląda cudownie:)
    pozdrawiam: www.martafwkuchni.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Też dopiero niedawno zrobiłam pierwszy raz marchewkowe ciasto i bardzo mi posmakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham ciasto marchewkowe! Tylko ja zamiast cukru pudru kładę na wierzch mascarpone.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu.
Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...