Ciasto marchwiowe to klasyk. Znałam je tylko ze słyszenia, bo nigdy nie miałam okazji go upiec. Znalazłam idealny przepis. Cynamon można zastąpić przyprawą do piernika. Inspiracja z "Kuchnia i kropka!", nr 17/18 2012
Składniki
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 6 jaj
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cynamonu
- 4 szklanki startej marchwi
- 1 szklanka oleju
- sól
Wykonanie
Białka oddzieliłam od żółtek i ubiłam z cukrem i szczyptą soli, następnie dodawałam żółtka jedno po drugim dalej ubijając delikatnie całą masę. Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia i cynamonem, dodawałam po łyżce do masy jajecznej mieszając delikatnie, na końcu dodałam startą marchew i olej. Całość wymieszałam i wlałam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piekłam 50 minut w temp. 170 st. Po upieczeniu ciasto posypałam cukrem pudrem.
Opracowała Edyta
takie ciasto chętnie bym zjadła, wygląda cudownie:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam: www.martafwkuchni.blog.pl
Dziękuję za pozdrowienia i przesyłam od nas :)
UsuńTeż dopiero niedawno zrobiłam pierwszy raz marchewkowe ciasto i bardzo mi posmakowało :)
OdpowiedzUsuńJa też bardzo lubię marchewkowe ;)
OdpowiedzUsuńKocham ciasto marchewkowe! Tylko ja zamiast cukru pudru kładę na wierzch mascarpone.
OdpowiedzUsuńSerek mascarpone na wierzch?to musi być pyszne!
Usuń