Nie spodziewałam się, że to ciasto na prawdę będzie smakowało jak sernik. Najlepsze jest na drugi dzień po upieczeniu. Zamiast śmietany można zrobić ten przepis pół na pół z jogurtem greckim. Inspiracja z gazety "Kuchnia i kropka" nr 17/18 2012.
Składniki na ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej
- 4 żółtka
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka margaryny
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa
- 4 kubeczki śmietany 400 ml 18%(lub jogurtu greckiego pół na pół ze śmietaną)
- 100 g wiórków kokosowych
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 4 białka
- 3/4 szklanki cukru
Wykonanie
Zagniotłam ciasto z mąki, margaryny, cukru, żółtek i proszku do pieczenia. Podzieliłam na dwie części i do jednej z nich dodałam kakao i włożyłam do zamrażalnika. Z jasnej części po rozwałkowaniu zrobiłam spód ciasta, wykładając dużą foremkę najpierw papierem do pieczenia. Do wysokiej miski wyłożyłam śmietanę, wsypałam wiórki kokosowe, budyń i cukier wanilinowy. Wymieszałam wszystko razem. W osobnym naczyniu ubiłam pianę z białek z cukrem i przełożyłam do masy ze śmietaną, wszystko razem wymieszałam delikatnie. Masę wyłożyłam na spód ciasta. Zamrożoną część ciasta z kakao starłam na grubych oczkach tarki i posypałam masę serową. Ciasto piekłam około 55 minut w temperaturze 170 st.
Opracowała Edyta
Muszę w końcu zrobić ten sernik bez sera! :)
OdpowiedzUsuńpolecam :)
UsuńRobiłam kiedyś podobny :) Ten wygląda pysznie i to bardzo :)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda. Podejrzewam, że tak samo smakuje. Muszę koniecznie spróbować:)
OdpowiedzUsuńBardzo takie lubię, jest cudownie delikatne... :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda ! ; )
OdpowiedzUsuńTo chyba przepis dla mnie, bo klasyczny sernik jest jedynym ciastem, które mi nie wychodzi :c
OdpowiedzUsuń