wtorek, 29 lipca 2014

Od kuchni..Sernik bez sera

Nie spodziewałam się, że to ciasto na prawdę będzie smakowało jak sernik. Najlepsze jest na drugi dzień po upieczeniu. Zamiast śmietany można zrobić ten przepis pół na pół z jogurtem greckim. Inspiracja z gazety "Kuchnia i kropka" nr 17/18 2012.


Składniki na ciasto
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa

  • 4 kubeczki śmietany 400 ml 18%(lub jogurtu greckiego pół na pół ze śmietaną)
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru

Wykonanie

Zagniotłam ciasto z mąki, margaryny, cukru, żółtek i proszku do pieczenia. Podzieliłam na dwie części i do jednej z nich dodałam kakao i włożyłam do zamrażalnika. Z jasnej części po rozwałkowaniu zrobiłam spód ciasta, wykładając dużą foremkę najpierw papierem do pieczenia.  Do wysokiej miski wyłożyłam śmietanę, wsypałam wiórki kokosowe, budyń i cukier wanilinowy. Wymieszałam wszystko razem. W osobnym naczyniu ubiłam pianę z białek z cukrem i przełożyłam do masy ze śmietaną, wszystko razem wymieszałam delikatnie. Masę wyłożyłam na spód ciasta. Zamrożoną część ciasta z kakao starłam na grubych oczkach tarki i posypałam masę serową. Ciasto piekłam około 55 minut w temperaturze 170 st.


Opracowała Edyta


7 komentarzy:

  1. Muszę w końcu zrobić ten sernik bez sera! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam kiedyś podobny :) Ten wygląda pysznie i to bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super wygląda. Podejrzewam, że tak samo smakuje. Muszę koniecznie spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo takie lubię, jest cudownie delikatne... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To chyba przepis dla mnie, bo klasyczny sernik jest jedynym ciastem, które mi nie wychodzi :c

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na naszym blogu.
Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...