środa, 13 marca 2013

Od kuchni..Sajgonki

Podjęłyśmy to wyzwanie i zrobiłyśmy sajgonki. Danie bardzo pracochłonne i niestety dość kaloryczne.
Raz na jakiś czas można się skusić, bo są pyszne:)Wypróbowałyśmy przepis z jednego z naszych ulubionych blogów -  inspiracja


Składniki


  • 2 opakowania papieru ryżowego
  • Warzywna mieszkanka chińska(mrożonka)
  • 1/3 makaronu ryżowego
  • 2 kawałki fileta z kurczaka
  • przyprawa do dań chińskich 5 smaków
  • suszona słodka papryka, suszony czosnek(my dałyśmy świeży)
  • 1 opakowanie grzybów mun
  • sól, pieprz
  • olej słonecznikowy do smażenia
  • sos do polania(smak według uznania)
  Wykonanie

Mięso kroimy w drobną kostkę, podsmażamy z solą i pieprzem, słodką papryką i czosnkiem.
Dodajemy warzywa z mrożonki. Makaron zalewamy wrzątkiem i odcedzamy(wg przepisu na opakowaniu), łączymy z mięsem, grzybami(grzyby trzeba wcześniej ugotować) i warzywami, doprawić do smaku, dusimy aż do miękkości warzyw. Następnie nasączamy wodą papier ryżowy(my smarowałyśmy pędzelkiem silikonowym zamoczonym w ciepłej wodzie, na desce każdy płatek papieru), warzywa z mięsem i makaronem nakładamy na każdy płatek i zawijamy tak, jak gołąbki, w kopertę dość ciasno. Zanim zaczniemy smażyć, najlepiej zakończyć zawijać wszystkie sajgonki, wtedy każdy płatek papieru ryżowego dobrze się sklei. Olej na patelni mocno rozgrzewamy i nalewamy go tyle aby sajgonki prawie całe były zatopione w tłuszczu. Po usmażeniu układamy sajgonki na ręcznik papierowy na talerzu, w celu usunięcia nadmiaru oleju. My sajgonki jadłyśmy z sosem słodko pikantnym.


opracowała Edyta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na naszym blogu.
Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...