sobota, 16 marca 2013

Od kuchni..dzień grecki..Musaka i sałatka grecka

Tym razem wspominałyśmy wakacje w Grecji:)Tak spontanicznie postanowiłyśmy zrobić grecką musakę, nie wiedziałyśmy że to aż tak pracochłonna potrawa. Jest to danie o niezbyt wyrazistym smaku, pewnie niektórzy powiedzieliby że nawet mdła, ale mój mąż zajadał ze smakiem..raczej nie dla amatorów tradycyjnej polskiej kuchni.:)Przepisów w internecie na musakę jest bardzo dużo, a nasz przepis zaczerpnęłyśmy z tej oto strony inspiracja


Składniki(dla ok. 5 osób)


  • 1,5kg bakłażanów
  •  600g mięsa mielonego
  • 500g ziemniaków
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 dojrzałych pomidorów(my dałyśmy pomidory z puszki)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • oregano
  • bazylia
  • pół szklanki oliwy z oliwek
  • Cynamon(w tradycyjnej kuchni greckiej nie może zabraknąć cynamonu, my dałyśmy szczyptę do warstwy z mięsa i pomidorów. Trzeba uważać żeby nie dodać go za dużo ponieważ zdominuje smak całej potrawy)
  • natka świeżej pietruszki(również nie może jej zabraknąć w daniu typowo greckim)

Składniki na sos

  • pieprz
  • sól
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 3 szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki startego sera

Wykonanie

Na początek umyłyśmy i ugotowałyśmy w osolonej wodzie ziemniaki oraz pokroiłyśmy i posoliłyśmy bakłażany, ułożone na desce, na ręcznikach papierowych leżały około 30 min. Następnie bakłażany smażyłyśmy z dwóch stron na oliwie(układałyśmy ponownie na ręczniki papierowe w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu). Pokrojoną w kostkę cebule oraz wyciśnięty czosnek podsmażyłyśmy na patelni, do tego dodałyśmy mięso i dusiłyśmy aż do miękkości, dodałyśmy pomidory i koncentrat. Doprawiłyśmy do smaku. Całość dusiłyśmy około 20 min. Następnie, w osobnym, garnku przygotowałyśmy sos. Rozpuściłyśmy masło i dodałyśmy mąkę cały czas mieszając, trzymając na bardzo małym ogniu. Dodałyśmy mleko cały czas mieszając trzepaczką aż składniki się połączyły, następnie dodałyśmy połowę startego sera oraz 3 żółtka, sól i pieprz, po wymieszaniu i zagotowaniu sos był gotowy. Formę ze szkła żaroodpornego wysmarowałyśmy oliwą i układałyśmy warstwowo, naprzemiennie wszystkie składniki. Na samym dole bakłażany, później mięso z pomidorami, ziemniaki(obrane ze skórki i pokrojone w plastry), na samej górze ułożyłyśmy plastry pomidora i całość zalałyśmy sosem. Piekłyśmy przez 20 minut, następnie posypałyśmy całość żółtym serem i po tym musaka piekła się jeszcze przez 40 minut w temperaturze ok. 200 st.


Sałatka grecka

W oczekiwaniu na musakę przygotowałyśmy pyszną sałatkę grecką.

Składniki(dla dwóch osób)

Sałata(my dałyśmy mix salat)
1 pomidor
oliwki(zielone lub czarne)
 pól kostki ser feta
sos do sałatki(np. 2 łyżki ziół prowansalskich, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki wody, sól pieprz)
 1 cebula czerwona(my nie dodałyśmy)

Wykonanie

Sałatę porwać do miski, pokroić pomidora w półksiężyce, ser pokroić w kostkę, dodać oliwki pokrojone w plasterki, cebulę pokroić w półksiężyce całość polać sosem i wymieszać. Sałatkę najlepiej przygotować tuż przed podaniem. Do sałatki można podać świeży chleb razowy.

 
opracowała Edyta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na naszym blogu.
Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...