Tym razem wspominałyśmy wakacje w Grecji:)Tak spontanicznie postanowiłyśmy zrobić grecką musakę, nie wiedziałyśmy że to aż tak pracochłonna potrawa. Jest to danie o niezbyt wyrazistym smaku, pewnie niektórzy powiedzieliby że nawet mdła, ale mój mąż zajadał ze smakiem..raczej nie dla amatorów tradycyjnej polskiej kuchni.:)Przepisów w internecie na musakę jest bardzo dużo, a nasz przepis zaczerpnęłyśmy z tej oto strony inspiracja
Składniki(dla ok. 5 osób)
- 1,5kg bakłażanów
- 600g mięsa mielonego
- 500g ziemniaków
- 2 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 6 dojrzałych pomidorów(my dałyśmy pomidory z puszki)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- oregano
- bazylia
- pół szklanki oliwy z oliwek
- Cynamon(w tradycyjnej kuchni greckiej nie może zabraknąć cynamonu, my dałyśmy szczyptę do warstwy z mięsa i pomidorów. Trzeba uważać żeby nie dodać go za dużo ponieważ zdominuje smak całej potrawy)
- natka świeżej pietruszki(również nie może jej zabraknąć w daniu typowo greckim)
Składniki na sos
- pieprz
- sól
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- 3 szklanki mleka
- 3 żółtka
- 3 łyżki startego sera
Wykonanie
Na początek umyłyśmy i ugotowałyśmy w osolonej wodzie ziemniaki oraz pokroiłyśmy i posoliłyśmy bakłażany, ułożone na desce, na ręcznikach papierowych leżały około 30 min. Następnie bakłażany smażyłyśmy z dwóch stron na oliwie(układałyśmy ponownie na ręczniki papierowe w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu). Pokrojoną w kostkę cebule oraz wyciśnięty czosnek podsmażyłyśmy na patelni, do tego dodałyśmy mięso i dusiłyśmy aż do miękkości, dodałyśmy pomidory i koncentrat. Doprawiłyśmy do smaku. Całość dusiłyśmy około 20 min. Następnie, w osobnym, garnku przygotowałyśmy sos. Rozpuściłyśmy masło i dodałyśmy mąkę cały czas mieszając, trzymając na bardzo małym ogniu. Dodałyśmy mleko cały czas mieszając trzepaczką aż składniki się połączyły, następnie dodałyśmy połowę startego sera oraz 3 żółtka, sól i pieprz, po wymieszaniu i zagotowaniu sos był gotowy. Formę ze szkła żaroodpornego wysmarowałyśmy oliwą i układałyśmy warstwowo, naprzemiennie wszystkie składniki. Na samym dole bakłażany, później mięso z pomidorami, ziemniaki(obrane ze skórki i pokrojone w plastry), na samej górze ułożyłyśmy plastry pomidora i całość zalałyśmy sosem. Piekłyśmy przez 20 minut, następnie posypałyśmy całość żółtym serem i po tym musaka piekła się jeszcze przez 40 minut w temperaturze ok. 200 st.
Sałatka grecka
W oczekiwaniu na musakę przygotowałyśmy pyszną sałatkę grecką.
Składniki(dla dwóch osób)
Sałata(my dałyśmy mix salat)
1 pomidor
oliwki(zielone lub czarne)
pól kostki ser feta
sos do sałatki(np. 2 łyżki ziół prowansalskich, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki wody, sól pieprz)
1 cebula czerwona(my nie dodałyśmy)
Wykonanie
Sałatę porwać do miski, pokroić pomidora w półksiężyce, ser pokroić w kostkę, dodać oliwki pokrojone w plasterki, cebulę pokroić w półksiężyce całość polać sosem i wymieszać. Sałatkę najlepiej przygotować tuż przed podaniem. Do sałatki można podać świeży chleb razowy.
opracowała Edyta
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu.
Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz komentarz :)