Strony

sobota, 28 grudnia 2013

Od kuchni..Makówki

Makówki to śląski deser wigilijny, który pamiętam od zawsze. Nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia bez makówek. Uwielbiam ciasto makowe jeżeli nie jest suche. Makówki są wyśmienite i nie wymagają pieczenia. Ja makówek robię zawsze bardzo dużo, stąd taka spora porcja w przepisie, którą odpowiednio, według uznania można zmniejszyć.


Składniki(na 5 miseczek o średnicy 20 cm)
  • 2 l mleka
  • 2 x 900 g gotowej masy makowej(tradycyjne makówki robi się z maku 3-krotnie mielonego z 1 kostką masła)
  • Ok. 12 kajzerek
  • 7,5 łyżek cukru
  • 15 dag orzechów laskowych
  • 15 dag rodzynek
  • 15 dag migdałów
  • 1 aromat migdałowy
  • Wiórki kokosowe i płatki migdałów do dekoracji

Wykonanie

Zagotowałam mleko z cukrem, dodałam masę makową , gotowałam jeszcze 10 minut z masą na małym ogniu. Następnie wsypałam bakalie i wymieszałam wszystko razem. W miseczce ułożyłam pokrojone kromki kajzerki i przelewałam sosem makowym, naprzemiennie, na końcu zalewając warstwę bułek i posypując wierzch makówek wiórkami kokosowymi i płatkami migdałów. Makówki należy schłodzić po wystygnięciu, najlepsze są następnego dnia. Przechowywać w chłodnym miejscu.


Opracowała Edyta 


4 komentarze:

  1. Danie wygląda apetycznie, jeszcze nie jadłam.
    Ja natomiast zapraszam na kluski z makiem świąteczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo, ciekawe zastosowanie maku!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie znam tego deseru. Sądząc po ilości smakołyków, które zawiera musi smakować wyśmienicie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. O takiego jedzonka jeszcze nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu.
Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz komentarz :)