piątek, 31 lipca 2020

Clafoutis z jabłkami


Składniki

  • 2 jabłka
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 3 jajka
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 5 łyżek erytrytolu
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • masło i bułka tarta do przygotowania formy

Wykonanie

Jabłka obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle z cynamonem i łyżką erytrytolu, wystudzić. W osobnej misce ubić jajka z cukrem wanilinowym i erytrytolem, następnie dodać śmietankę, kontynuować ubijanie. Zmniejszyć obroty miksera, stopniowo po jednej łyżce dodawać mąkę, mieszać do połączenia składników. Foremkę wysmarować masłem, posypać bułką tartą, wyłożyć jabłka i wylać ciasto na wierzch. Piec w temp. 200 st 30 minut. Podawać ciepłe.


3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu.
Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...