sobota, 4 kwietnia 2020

Szarlotka z orzechami



Składniki

300 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g masła
100 g cukru
2 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki kaszy manny

Nadzienie
1 kg jabłek
150 g cukru
2 łyżki orzechów włoskich
2 łyżki cynamonu
cukier puder do posypania

Wykonanie

Mąkę i proszek przesiać, dodać masło, cukier i żółtka oraz śmietanę, wyrobić gładkie ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 15 min. do lodówki. Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć środki, zetrzeć na dużych oczkach tarki, wymieszać z cukrem i pokrojonymi orzechami. Okrągłą formę o średnicy 28 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, 1/3 ciasta odłożyć, resztę rozwałkować na grubość ok 5 mm,  wyłożyć na dnie i zawinąć na boki ciasta, ponakłuwać widelcem i oprószyć kaszą manną. Następnie na ciasto wyłożyć jabłka z orzechami i cukrem, posypać cynamonem. Wierzch ciasta przykryć pozostałą, rozwałkowaną częścią, docisnąć na brzegach. Piec w nagrzanym do 185 st. piekarniku ok. 45 min. Po upieczeniu, posypać cukrem pudrem.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu.
Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...