środa, 29 stycznia 2020

Wegetariańskie tacos

Lekka wersja meksykańskiej przekąski. Można zrobić kilka sztuk do lunchboxa. Wypełnienie tortilli po dodaniu majonezu lub jogurtu stanie się pyszną sałatką. Inspiracja



Składniki na tortillę (4 sztuki)

1/2 szkl. mąki pszennej
3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 jajko
1/2 szklanki wody
1/2 napoju roślinnego
szczypta soli
2 łyżki oleju rzepakowego

Składniki do wypełnienie tortilli

1/2 puszki białej fasoli konserwowej
1/4 puszki kukurydzy konserwowej
40 g żółtego sera
1/4 cebuli
1 średni pomidor malinowy
1/4 ogórka zielonego
4 łyżki jogurtu naturalnego
pieprz i sól do smaku

Wykonanie

Mąki wsypać do miski, dodać napój roślinny i wodę, wbić jajko, dodać sól  i olej, wszystko razem wymieszać. Tortillę smażyć na suchej patelni do zarumienienia.
Fasolę i kukurydzę wsypać do miski, cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę, dodać do pozostałych składników, ogórka i pomidora pokroić dodać, ser zetrzeć na dużych oczkach tarki i wsypać do miski, całość przyprawić solą i pieprzem. Tortillę posmarować jogurtem, wyłożyć nadzienie i zawinąć w kopertę.









5 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu.
Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...