sobota, 4 kwietnia 2015

Od kuchni..Babka marmurkowa

Na święta chciałam zaproponować klasyczną babkę marmurkową. Jest pyszna, bardzo puszysta.
 
 
 
Składniki
 
250 g mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g kostka masła
200 g cukru pudru + do posypania
4 jaja
1/2 szklanki mleka
1 cukier wanilinowy
1 olejek migdałowy
5 łyżeczek kakao
 
Wykonanie
 
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiałam przez sito. Masło i cukier zmiksowałam na puszystą masę. Żółtka oddzieliłam od białek, dodawałam po jednym do masy. Następnie do masy dodawałam przesianą mąkę, mleko, olejek migdałowy i cukier wanilinowy. Całość dokładnie wymieszałam. Białka ubiłam na sztywną pianę i dodałam do ciasta. Formę do babki z kominkiem wysmarowałam margaryną i posypałam bułką tartą. Połowę ciasta przelałam do formy, do reszty ciasta dodałam kakao i polałam po jasnej części ciasta. Babkę piekłam 45 minut w temp. 170 st. Po wystygnięciu babkę posypałam cukrem pudrem.
 
 
 

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny na naszym blogu.
Będzie mi bardzo miło jeżeli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...